top of page

Tesla felhő



Az Oslóba látogatóknak gyakran feltűnik, hogy milyen sok Tesla szaladgál a városban. Friss statisztikát sajnos nem találtam, de tényleg nehéz nem észrevenni ezeket a sportos autókat. És ami biztos: 1-2 éve még toronymagasan vezette Norvégia az "egy főre eső Teslák száma" statisztikát, és nem valószínű hogy azóta egy másik ország megelőzte volna ebben.


A Teslának sikerült megoldania először ami pár éve még az elektromos autók legnagyobb hátránya volt. A viszonylag kicsi, 100-200 km közötti egy feltöltéssel elérhető távolságot 500 km fölé növelték, vagyis már nem csak "városi" közlekedésre alkalmasak az e-autók.


Ja, és nem csak Teslából van itt sok, hanem mindenféle elektromos járműből. Láttunk már elektromos motort és e-kistehereutókat is:)


Mi lehet ennek az oka?


Azon kívül hogy a norvégok eléggé környezettudatosak, leginkább az, hogy az állam többféleképpen is támogatja az elektromos autók tulajdonosait. Kevesebb adó, ingyen parkolás, ingyenes szállítás a kompokon, jól kiépített töltőhálózat van, és ingyenes töltési lehetőség (igaz, csak a lassabb fajtából). Ja, és még a buszsávot is használhatják!


A világ más országaihoz képest itt általában minden drágább, de az elektromos autók összességében itt pont hogy jóval olcsóbbak mint máshol.


A kormányzatnak sikerült úgy kialakítania a rendszert, hogy ha valaki itt új autót akar venni, akkor jobban megéri elektromosat választani, még akkor is ha maga az autó drágább. Sőt, vannak olyan tervek, hogy pár év múlva már ne is lehessen forgalomba helyezni benzines autót.


Egyébként arról lehet egyértelműen felismerni egy elektromos autót, hogy a rendszáma "EL"-lel vagy "EK"-val kezdődik. Az "EK"-t azért kellett utólag bevetni mert az "EL" tavaly elfogyott. És szerintem, amilyen lelkesen e-autóznak itt az emberek, nemsokára újabb betűkombinációkra is szükség lesz.









You Might Also Like:
bottom of page