top of page

Botanikus kert


Az egyik kedvenc helyünk Oslóban a Botanikus kert. Nem csak azért mert két saroknyira van tőlünk - bár kétségtelen hogy ez a tény exponenciális növekedést idéz elő a látogatásaink számában -, hanem azért is, mert nagyon szép, rendezett park több mint 5 ezer különböző növényfajtával. Azt is olvastam róla, hogy "romantikus". Biztos így van, még akkor is ha számomra egy séta a kedvesemmel sokkal meghittebb egy emberektől távoli sötét fenyveserdőben, mint a város közepén fekvő parkban, de mivel nem romantikázni járunk oda ez az ízlésbeli különbség nem kérdőjelezi meg a parkhoz való viszonyunkat. Egy szó mint száz: szeretjük.

1814-ben nyitotta meg kapuit az akkor még a város szélén levő park, és szépen lassan bővítve növényállományát, mostanra valószínűleg elérte a maximálisan elérhetőt, amit egy ekkora botanikus kert nyújtani tud egy nagyvárosban. Van benne két üvegház, tematikus kertek a Föld minden tájának növényeit bemutatva, sziklakert, fűszernövények, két pici tó, valamint itt található a Természettudományi Múzeum is. Nem vagyunk botanikusok, így a kert szakmai részét nem tudjuk értékelni, és ennek megítélésére nem is vállalkoznánk. Amiért szeretjük, az a hangulata. Gyönyörűen rendben van tartva, a gyakori esők miatt nyáron nem tud kiszikkadni a föld, nem sárgul a fű, így gyakorlatilag tavasztó őszig a paletta minden színében pompáznak a növények. Nyáron egyébként is nagyon szép Osló a rengeteg zöldterületével, és olyan mintha a Botanikus Kertben össze lenne sűrítve az a sok természeti szépség ami a várost jellemzi.


Én a legjobban kora reggeleket szeretem, amikor még nincs senki, csak az állandóan üzemelő fűnyírórobotok, és néhány hajnali turista vagy korán kelő kutyasétáltató. Ilyenkor járunk oda futni.

A park reggel 7-től este 9-ig van nyitva, de a múzeum és az üvegházak korábban zárnak.

A téli időszakban persze alapvetően kopár a park, csak az örökzöldek és az állandó hőfokkal üzemelő üvegházak nyújtanak némi vigaszt a hidegben, de akkor is érdemes meglátogatni.





You Might Also Like:
bottom of page